Történet
Szereplők
Színészek
Képek
Multimédia
Extrák

Vissza

Anne of Green Gables

Anne Shirley    Matthew Cuthbert, egy öreg agglegény, és vénlány nővére Marilla, elhatározzák hogy örökbe fogadnak egy jókötésű fiút, aki majd segít Matthew-nak a farmon. De az árvaház véletlenül egy lányt küld helyette... Anne Shirley-t, ezt a vörös hajú, szeplős, sajátságos észjárású, vézna kislányt, akinek be nem áll a szája. Matthew szívét rögtön megnyerte a kis árva, ám Marilla kijelentette, hogy vissza kell mennie az árvaházba, de látván, hogy a kislány mennyire szeretne a Cuthbert testvérek házában, a Zöld Oromban maradni, megengedi Anne-nek, hogy próbaidőre a házban maradjon. Már a próbaidő alatt is sok galibát okoz: összeveszik Rachel Lynde-del, aki a Prince Edward-szigeti kis falucska, Avonlea legpletykásabb vénasszonya, ráadásul Marilla megvádolja őt a brosstűjének elvesztésével, bár ez a vád, mint később bebizonyosodik, alaptalan és Anne még Rachel-től is hajlandó bocsánatot kérni. Marilla elviszi a kislányt egy partira, ahol összeismerkedik Diana Barryvel, a vele egyidős kislánnyal, aki ugyan nem olyan ábrándozó, mint Anne, de nagyon jól megértik egymást.
    Hamarosan azonban elkezdődik az iskola, és Anne jószokásához híven már rögtön első nap reccsbajba kerül: az iskolás lányok által legjóképűbbnek kikiáltott Gilbert Blythe Répának csúfolja a hajszínére igen érzékeny kislányt, mire az mérgében széttöri a palatáblát Gilbert fején. A fiú többször is bocsánatot kér, de Anne makacs, és nem bocsát meg neki, fennhordja az orrát. Ám a kalandok sorozata folytatódik, Anne-nel mindig történik valami: egyszer például egy árustól vásárolt  igen rossz minőségű fekete hajfestékkel próbálkozik - az eredmény: fekete helyett zöld lesz a haja. Egy másik alkalommal Josie Pye, iskolai osztálytársa és riválisa heccelésének hatására felmászik a háztetőre, hogy végigmásszon a tetőgerincen - mondanom sem kell, leesik és kificamítja a bokáját.     De ezek mind apróságok, ahhoz képest, ami akkor történt, amikor Marilla távollétében Anne áthívja Dianát uzsonnára, és málnaszörp helyett véletlenül ribiszkebort ad a falánk Dianának, aki legalább hárompohárnyit iszik belőle, és természetesen lerészegedik. Mrs. Barry azzal vádolja Anne-t, hogy leitatta Dianát, és eltiltja a két lányt egymástól.
    Az iskolába új tanítónő érkezik: Miss Stacey, aki hamar összebarátkozik Anne-nel, és felfedezi a lány eszét. Javaslatára Anne egy tanfolyamra jár, ami a Queens-i főiskolára jelentkAnne nagyon örül a ruhának... :)ezőket készíti fel a felvételire. Egy napon Avonlea felnőtt lakossága mind a miniszter fogadására megy, s a Zöld Oromba váratlanul Diana toppan be: kishúga, Minnie May nagyon beteg, segítséget kér. Anne menti meg a haldokló kislányt, és Mrs. Barry is végre megbocsát, és békéje jeléül elhívja Anne-t is a karácsonyi bálba. Marilla először nem akarja elengedni Anne-t a bálba, de Matthew hatására végül mégis belemegy a dologba, ráadásul Matthew magajándékozza a kislányt egy olyan puffos ujjú ruhával, amilyenről Anne mindig is ábrándozott.
    A karácsonyi bál forgatagában Gilbert, visszavágva Anne-nek, direkt nem kéri fel a táncolni, bár - Anne tudtán kívül - elrakja a lány táncrendjét. Diana és Anne engedélyt kapnak, hogy a bál után a Barry-ház A bálbanvendégszobájában aludjanak, és - természetesen Anne ötletére - versenytfutnak az ágyba, de véletlenül ráugranak Diana egy nappal korábban érkező Jo nénikéjére, aki igencsak mérges, hogy két szeleburdi kislány felébresztette őt legmélyebb álmából. Másnap reggel Anne bocsánatot kér Jo nénitől, megmagyarázza "bűneiket" és kéri a nénit, hogy ne vonja meg a pénzt Diana zongoraoktatásától. Jo néni ugyanis nagyon gazdag, a Barry család leggazdagabbja, és egyedül őt tudja Diana zongoraóráit kifizetni, és mérgében kijelentette, hogy nem fogja támogatni a zeneórákat. Anne-nek viszont sikerül megnyernie Jo néni szívét is, aki cserébe a zongoraórákért azt kérte Annetől és Dianától, hogy látogassák meg őt Charlottetownban.
    Elérkezett a felvételi napja, Anne és Diana - aki ugyan nem felvételizett - Charlottetownba utaztak és természetesen Jo néninél szálltak meg. A felvételi után, Jo néni bevezette a két lányt a nagyvárosi életbe, ami teljesen lenyűgözte a vidéki lányokat.
A Liliomlány    Miután Anne, Diana és a többi felvételiző visszatért Avonlea-be, Anne ismét bajba kerül: barátnőivel, Ruby Gillis-szel, Jane Adrews-zal és Dianával a tónál játszanak. Anne kedvenc művét Tennyson Liliomlányát játsszák el, Anne a Liliomlány, akit egy csónakba fektetve a tavon kell úsztatni. A csónakot elengedik, és a lányok a tó túlsó oldalára szaladnak várni a ladikot. De a csónak természetesen léket kap, és Anne a hídpillérbe kapaszkodik, de Gilbert jön a saját kis csónakjával és megmenti Anne-t. Gil elmeséli Anne-nek, Gil, a megmentőhogy éppen a postáról jött, és megérkezett a felviteli eredménye: Anne és ő első helyen végeztek holtversenybe, és ismét megpróbál kibékülni a lánnyal, aki végül otthagyja Gilt és elrohan.
    Az egész falu lázban ég: készülnek a jótékonysági estre, ahol a híres színésznő Mrs. Evans mellett helyi tehetségek, köztük Anne is fellép. Anne a boltból hazafelé menet összefut Gillel, aki felajánlja a lánynak, hogy hazaviszi, és útközben megkérdezi Anne-t, hogy elkísérheti-e az estre, mire a lány némi vonakodás után igent mond, ám másnap üzen Dianával, hogy mégsem megy vele. Az este Anne megvillogtatja tehetségét, mindenkit elbűvöl, de sajnos nem tud beszélni Gillel, pedig bocsánatot akart kérni. Az avonlea-i fiatalok, Anne, Gil, Ruby, Jane és Josie a Queensre mennek, ahol Gil végez a legjobbként, Anne pedig egyetemi ösztöndíjat nyer.
    A nyáron viszont Matthew maghal, s Anne úgy dönt, nem hagyja magára Marillát: nem megy egyetemre, hanem átiratkozik levelezőre és a carmody-i iskolában fog tanítani. Ám Gilbert, aki az avonlea-i iskolát kapta, kérte hogy cserélhessenek, s így Anne maradhat a Zöld Oromban, ő pedig megy Carmody-ba. S ezzel a nagylelkű cselekedettel Anne és Gil végre kibékültek, s jó barátokká váltak.